- Voormalig Nissan-CEO Carlos Ghosn heeft in een interview met de BBC voor het eerst gesproken over zijn legendarische ontsnapping uit Japan in december 2019.
- Ghosn wordt verdacht van grootscheepse fraude en belastingontduiking in zijn tijd bij Nissan en werd sinds 2018 in Tokyo in huisarrest gehouden.
- Hij wist in een muziekkist het land uit te vluchten. “De dertig minuten dat ik in die kist moest wachten tot het vliegtuig zou opstijgen, waren de langste van mijn leven.”
Het klinkt als het plot van een actiefilm, maar de voormalige CEO van Nissan-Renault, Carlos Ghosn, heeft onlangs bij de BBC voor het eerst bevestigd dat hij uit Japan heeft kunnen ontsnappen aan zijn huisarrest door zich in een muziekkist het land uit te laten smokkelen.
“De dertig minuten dat ik in die kist lag te wachten tot het vliegtuig opsteeg, voelden als de langste dertig minuten van mijn leven”, aldus Ghosn.
De oud-Nissan-topman werd in november 2018 in Japan gearresteerd op beschuldiging van belastingontduiking en fraude. Hij zou bijna 100 miljoen dollar verduisterd hebben, waarvan hij 18 miljoen dollar naar de lege vennootschap Zi-A Capital BV, die gevestigd is te Amsterdam, zou hebben weggesluisd.
Met het geld van Zi-A capital zou Ghosn zijn miljoenenvilla’s in Rio de Janeiro, Beiroet, Parijs en Amsterdam hebben bekostigd.
Zelf heeft Ghosn de beschuldigingen tegen hem altijd ontkent. Hij omschrijft het moment van zijn arrestatie in het interview met de BBC dan ook als traumatisch. “Het is alsof je door een bus wordt aangereden. De enige herinnering die ik van dit moment heb, is shock en trauma. In de gevangenis moest ik plots leren leven zonder horloge, zonder computer, zonder telefoon, zonder het nieuws en zelfs zonder een pen.”
Het ontsnappingsplan van Carlos Ghosn
Na een jaar afwisselend in de cel of in huisarrest te hebben gezeten in afwachting van zijn rechtszaak, besluit Ghosn een ontsnappingspoging te wagen. De topman had namelijk te horen gekregen dat hij geen contact meer met zijn vrouw zou mogen hebben. Dat was voor hem de druppel.
De zakenman, die een Braziliaans, Frans en Libanees paspoort heeft, besloot te vluchten naar Libanon, omdat het land geen uitleveringsverdrag met Japan heeft. “Ik kon mijn gezicht natuurlijk nergens vertonen, dus om het plan te laten slagen moesten we iets vinden waarin ik me kon verstoppen.”
Volgens Ghosn was een muziekkist, die normaal gesproken gebruikt worden voor instrumenten, zijn beste optie. “Er werden op dat moment veel concerten gegeven in Japan. Een doos met instrumenten zou dus niet opvallen.”
Daarnaast was de muziekkist waarin Ghosn ontsnapte ook nog eens zo groot dat-ie niet door de röntgenapparatuur van het vliegveld paste. De kist is nooit door de Japanse douane gecontroleerd.
Maar voor Ghosn in de kist uit Japan kon verdwijnen, moest hij eerst nog van zijn huis op het vliegveld zien te komen, zonder gepakt te worden. “Het plan was”, zegt Ghosn, “om me de gehele dag zo normaal mogelijk te gedragen en op het laatste moment ineens alles om te gooien”.
De topman verruilde zijn pak voor een jeans en sneakers en liet niet zijn chauffeur voorrijden, maar pakte de kogeltrein naar het vliegveld waar de kist en een privévliegtuig op hem stonden te wachten. “Ik heb die dag kleding gekocht die ik nog nooit in mijn leven heb gedragen", zegt hij. "Maar dit was de enige manier om het plan te laten slagen.”
Het moment van de waarheid
In een hotel in Osaka stond de muziekkist al klaar om in de privéjet te worden opgeborgen. Hij werd geholpen door twee vrienden, vader en zoon Michael en Peter Taylor, die zich voordeden als muzikanten.
"Op het moment dat ik de kist in stapte, dacht ik niet aan het verleden, niet aan de toekomst, alleen aan het moment", vertelt Ghosn. "Ik was niet bang, ik voelde weinig andere emoties dan een enorme focus op de gedachte: dit is je kans, als je dit mist dan ben je de rest van je leven een gegijzelde in Japan."
In het interview beschrijft Ghosn de zwaarste dertig minuten van zijn leven. "Ik moest zo’n 30 minuten in de kist wachten tot het vliegtuig kon opstijgen. Die minuten waren tergend, het voelde meer als anderhalf jaar.”
Ghosn vloog met het privévliegtuig naar de Libanese hoofdstad Beiroet, waar hij nu nog altijd verblijft. Omdat Libanon geen uitleveringsverdrag heeft met Japan, loopt Ghosn daar geen risico vervolgd te worden.
Michael en Peter Taylor, de twee vrienden die Ghosn hielpen bij zijn ontsnapping, zijn wel uitgeleverd aan Japan en riskeren gevangenisstraffen van drie jaar voor hun rol.
Lees meer over het ontsnappingsverhaal van Carlos Ghosn:
- Nissan ontslaat frauderende voorzitter Carlos Ghosn, een van de meeste legendarische figuren uit de auto-industrie
- De van fraude verdachte Nissan-Renault topman Carlos Ghosn is Japan ontvlucht
- Dit moet je weten over de bizarre vlucht van de voormalige automagnaat Carlos Ghosn – die bij Nissan bekend stond als ‘Le Cost Cutter’
- Automagnaat Carlos Ghosn vluchtte in een hutkoffer uit Japan, nu is er een Amerikaanse Green Beret opgepakt voor hulp bij zijn ontsnapping